1) Bu planlar üretici firmalar tarafından sattığı iskele ürünlerinin bina çevresine nasıl yerleştireceğine dair hazırlanan iskele yerleşim planlarıdır. Bu planlar çok eskilerden beri Autocad programı ile hazırlanmakta olan daha yüzeysel ve sadece tarif ihtiva eden bilgilendirme planlarıdır.
2) Diğer planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1/7/2015 tarihinde yürürlüğe gireceğini ilan ettiği tebliğle aşağıda bahsedilen iskele hesap ve detay çizim planları ;
MADDE 3 – (1) Ruhsata tabi yapılarda ve işlerde; bina inşaatlarının dış cephelerinde kullanılacak ahşap ve ön yapımlı çelik ve alüminyum alaşımlı bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskelelerinin; performans ve tasarım gerekleri hesapları ile yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan yapısal düzenlemelere ve bağlantı noktalarına dair detay çizimler, ilgili proje müellifince yapılır. Dış cephe iş iskelesine ait hesap ve detay çizimler yapı sahibi veya kanuni vekillerince yapı ruhsatiyesi almak için sunulan müracaat dilekçesi ekindeki ruhsat eki statik proje dâhilinde ilgili idareye teslim edilir.
Şuan için bakanlığın tebliğinde bahsedilen türden iskele detay ve statik planlarının uygulamada nasıl gerçekleşeceğine dair netleşmiş veriler bulunmamaktadır. Ancak bu iskele hesap ve detay çizim planlarının inşaat mühendisleri tarafından çizileceği belirlenmiştir.
Bu yazı hazırlandıktan sonra Ankara’da TSE tarafından bir eğitim verilmiştir. (Kasım 2015)
(İş İskelesi Projelerinize fiyat teklifi almak için için lütfen izmircelikproje@gmail.com yada info@izmircelikproje.com adreslerinden bizimle iletişime geçiniz.)
Kaynak : http://www.oguzhaniskele.com/p/iskele-plani-nasil-cizilir.html