Anasayfa | Yararlı Yazılar | Depo Raf Sistemleriniz Depreme Hazır Mı ?

Depo Raf Sistemleriniz Depreme Hazır Mı ?

Depo Raf Sistemleriniz Depreme Hazır Mı ?

Ülkemiz bilindiği üzere deprem kuşağında yer almaktadır. Bundan dolayı her yapının depreme karşı güvenli olarak ve kullanım amacına uygun olarak projelendirilmesi ve inşaa edilmesi gerekmektedir. “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik” te de bu husus açıkça belirtilmektedir.

İzmir Çelik Proje olarak yaptığımız binlerce metrekarelik raf sistemlerinin performans analizinde ve kontrolünde, küçücük alanlarda tonlarca yük taşıyan raf sistemlerinde gördüğümüz tablo maalesef hiç iç açıcı değil !

Denetimlerini gerçekleştirdiğimiz ve performans analizini yaptığımız raf sistemlerinin %90’nına yakını, ne yazık ki deprem çaprazları kullanılmamasından dolayı herhangi bir olası büyük bir deprem için hazır olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Deprem çaprazı kullanılmamasının başlıca nedeni; çoğu raf firmasının, rafların statik ve dinamik analizlerinde 3 boyutlu analiz programlarını kullanmamasıdır. Bundan dolayı dinamik deprem yüklerini raf sistemine etkitememekte ve buna göre sistemin çalışmasını simüle edememektedirler. Bunun yerine sadece statik yükler altında bir traversin taşıma kapasitesini ve bir ayağın maksimum taşıma kapasitesini analiz raporu olarak vermektedirler.

Oysaki sütun sütun birleşik olarak montaj edilen raf sisteminin birbirleriyle etkili davranışının ve performansının tespitinde, traversler arası yerleşiminden, ayaklardaki diyagonel (çapraz) elemanların örülme sıklığı bile büyük önem taşımaktadır. Fakat bu şekildeki 3 boyutlu analiz programları kullanılmadan yapılan tasarımlarda bunlara dikkat edilmemektedir.

İş güvenliği uzmanı meslektaşlarımız için önerimiz;

    • Eğer sorumluluğunu üstlendiğiniz firmanızda raf sistemi mevcut ise bu rafların imzalı projesini muhakkak raf firmasından talep edin.
    • Raf firmanızdan bir göz rafınız için statik yük ve dinamik deprem yükleri altında taşıma kapasitesinin ne olduğunu gösteren imzalı bir rapor talep edin.
    • Raf sistemlerinizde deprem çaprazlarının olup olmadığını kontrol edin. Raflarda genelde 30x30mm yada 40x40mm olarak atılmış gergi elemanlarını deprem çaprazları değildir ! Bu elemanlar rafların yüklenip boşaltılması esnasındaki oynamayı azaltır. Asıl deprem çaprazları zeminde biterek ayaklar gibi zemine sabitlenir ve deprem kuvveti sönümleyerek zemine aktarır.
    • Raflarınızın en az yılda 1 defa periyodik kontrollünü yaptırın.
Unutmayın, iş güvenliği uzmanı olarak raf sistemleri ile ilgili risk değerlendirmesini yapmalı ve bu risk değerlendirmesi neticesinde rafların statik yük altındaki mi taşıma kapasitesinin mi, yoksa dinamik deprem yükleri altındaki taşıma kapasitesinin mi kullanılacağına karar vermeniz gerekmektedir.

Not : Mevcutta bulunan raf sistemleriniz için elinizde projeleri ve hesapları varsa, o projelerde raf sistemine dinamik deprem yükleri uygulanıp uygulanmadığını, deprem yüklerine göre hesap yapılıp yapılmadığını öğrenmek için tarafımızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Referanslarımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

 

Saygılarımızla,
Kaan SAKA
İnşaat Mühendisi
İş Güvenliği Uzmanı
İZMİR ÇELİK PROJE

Son Aranan Kelimeler

x

Check Also

Depo Raf Sistemleriniz Depreme Hazır Mı ?

Depo Raf Sistemleriniz Depreme Hazır Mı ? Ülkemiz bilindiği üzere deprem kuşağında yer almaktadır. Bundan ...

Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ Yürürlüğe Girdi – 01.07.2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iskele tebliği: AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN ...

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu aşağıda verilmiştir. Resmi büyütmek için üstüne tıklayın. ...

Alaşım Elementlerinin Çeliklere Etkileri

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler ...

Yapı Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır ?

Bu yazıda yapı güçlendirme nedir, nasıl yapılır, yapı güçlendirmelerinde nelere dikkat edilmelidir, güçlendirme maliyetleri nasıldır ...