Anasayfa | Yararlı Yazılar | İş Güvenliği İçin Çelik Yapılarınızı Projelendirin

İş Güvenliği İçin Çelik Yapılarınızı Projelendirin

Fabrikalar başta olmak üzere taş ocakları, maden ocakları, şantiyeler vb. çalışma alanlarında gerek iş verenler gerekse çalışanlar tarafından o anki ihtiyacı karşılayacak bir çok yapı yapılmaktadır. Gerek zamandan kazanmak gerekse yeniden kullanılabilir olduğundan dolayı bu yapılar genellikle çelikten yapılmaktadır.

Fakat iş kazalarını incelediğimiz zaman çok sayıda iş kazasının projesiz yapılan bu yapıların statik olarak taşıyıcı özelliğini kaybetmesi yada aşırı yüklenmesinden kaynaklandığı görülmektedir.

Yapılan araştırmalarda projesi olmayan;

  • Çelik batar katlar
  • Çelik asma katlar
  • Çelik platformlar
  • Vinçler ( vinçli yapılar )
  • Çelik çatılar
  • Çelik sundurmalar

sistemlerde bir çok kazanın meydana geldiği görülmektedir.

Özellikle fabrikalarda, taş ve maden ocaklarında ve şantiyelerde çalışmakta olan iş güvenliği uzmanları risk değerlendirmelerine çalışma/sorumluluk alanlarında bulunan çelik yapıların projelerinin olup olmadığının kontrol edilmesini sağlayacak bir madde eklemelidirler.

Nitekim denetimler esnasında çalışma alanlarında kullanılan çelik batar katların, çelik asma katların, çelik platformların, vinçlerin ( vinçli yapıların ), çelik çatıların, çelik sundurmaların v.b. çelik yapıların projesinin olup olmadığını kontrol edilmekte ve eğer bu yapıların projeleri yoksa cezai işlem uygulanabilmektedir.

İşyerlerin de yukarıda belirtmiş olduğumuz projesi olmayan çelik yapılardan kaynaklı iş kazalarında iş güvenliği uzmanlarıda bu yapıların statik projelerinin varlığını sorgulamadığı için sorumlu tutulduğu görülmüştür. Bundan dolayı iş güvenliği uzmanlarına önerimiz risk değerlendirmelerine çalıştıkları alanlardaki yapıların (yukarıda belirtmiş olduğumuz sebeplerden dolayı özellikle çelik sistemlerin)   projeleri olup olmadığını sorgulayan bir madde eklemeleridir. Eğer projesi olmayan yapılar varsa bu yapıların statik analizi ve projesi yapılmadan kullandırılmaması büyük önem arz etmektedir. Temin edebildiğiniz projelerin muhakkak inşaat mühendisi tarafından imzalı olup olmadığını kontrol etmeli, eğer bir inşaat mühendisi tarafından imzalı değilse imzalattırılarak sorumluğu üzerine alması sağlanmalıdır.

İzmir Çelik Proje ekibi olarak yeni çelik yapılarınızın projelerinin oluşturulması, projesi bulunmayan mevcut çelik yapılarınızın statik olarak tahkik edilmesi ve gerekiyorsa mevcut yapı sistemi için güçlendirme projesinin hazırlanması hususunda sizlere yardımcı olabiliriz.

izmircelikproje@gmail.com yada info@izmircelikproje.com adreslerinden projeleriniz için bizden fiyat teklifi talebinde bulunabilirsiniz.

Detaylı iletişim bilgilerimize ulaşmak için tıklayın 

Cevapla

x

Check Also

İş Güvenliği İçin Çelik Yapılarınızı Projelendirin

Fabrikalar başta olmak üzere taş ocakları, maden ocakları, şantiyeler vb. çalışma alanlarında gerek iş verenler ...

Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ Yürürlüğe Girdi – 01.07.2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iskele tebliği: AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN ...

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu aşağıda verilmiştir. Resmi büyütmek için üstüne tıklayın. ...

Alaşım Elementlerinin Çeliklere Etkileri

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler ...

Yapı Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır ?

Bu yazıda yapı güçlendirme nedir, nasıl yapılır, yapı güçlendirmelerinde nelere dikkat edilmelidir, güçlendirme maliyetleri nasıldır ...