Anasayfa | Yararlı Yazılar | Neden Çelik Sistemler Tercih Edilmelidir ?

Neden Çelik Sistemler Tercih Edilmelidir ?

Yapı sistemleri çelik, betonarme, ahşap yada karma sistemler olarak tasarlanabilirler. Seçilen her tasarım malzemesinin birbirine göre artı ve eksik özellikleri vardır. Aşağıdaki yazıda yapılarınız da neden çelik sistemler tercih etmeniz gerektiği hakkında bilgi verilmektedir.

Çelik, Ekonomiktir

Ön üretimli, fabrikasyon taşıyıcı elemanlar, düşük fiyata yüksek kalite sağlamakta ve inşaat süresini çok kısaltmaktadır. Çelik, taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Çeliğin yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha küçük kesit ve ölçülerde, daha hafif ve mükemmel kalitelerde üretilmektedir. Çelik yapılarda taşıyıcı eleman boyutları, ahşap ve betona göre çok daha küçük olduğu için, çok daha fazla kullanım alanı elde edilmektedir.Bu da, yapı alanının daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Fiyat dengesi ve kısa yapım süreleri, insanların daha erken yerleşmelerine imkan vererek daha az kira, faiz ve maliyet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.

Çelik, Depreme Karşı Dayanıklıdır

Çelik, yüksek mukavemeti, esnekliği ve hafifliği sayesinde, depreme karşı en dayanıklı inşaat malzemesidir. Hafif olması, aldığı darbelere kırılmadan karşı koyabilmesini sağlamaktadır. Deprem kuvvetini azaltacak tek unsur, yapının hafifletilmesidir. Çünkü yapının kütlesi ne kadar büyük olursa, depremin, üzerinde uygulayacağı kuvvet de o kadar büyük olacaktır. Çelik evler betonarme yapılara oranla yaklaşık 5 kat daha hafiftir. Bu da binaya gelen deprem yükünün, 5 kat daha az olması demektir.

Çelik, Çevrecidir

Çelik, dayanıklı ve tekrar kullanılabilen bir malzemedir. Çelik binaların sökülmesiyle çıkan malzeme, geri kazanılmaktadır. Hafif çelik malzemeden yapılan bir binanın iskeleti 7-8 hurda otomobilden elde edilebilmektedir. Buna karşılık, benzer bir yapıyı ahşaptan yapmak için yaklaşık 50 ağacın kesilmesi gerekmektedir.

Çelik, Hızlıdır

Temel ve subasman haricinde, betona ihtiyaç olmadığı için çelik konstrüksiyonun montajı, hava şartlarına bağlı kalmaksızın çok hızlı yapılabilmektedir. Bu da sermaye ihtiyacının azalmasına ve inşaat maliyetlerinin düşmesine imkan sağlamaktadır. 200 m2 bir evin montajı 7 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

Çelik, Kalitelidir

Tüm dünyada uluslararası standartlarla belirlenmiş özelliklerde üretilen ve tamamen endüstriyel bir ürün olan çeliğin kalitesi, üretiminin her aşamasında kontrol edilerek belgelenmektedir. Yapımcı ya da kullanıcı, malzemenin fiziksel özelliklerine müdahale edememektedir. Teorik hesap değerleri de uygulamada da aynen geçerli olmaktadır. Betonun içine gizlenmediğinden, projeye ve standartlara uygunluğu her zaman denetlenebilme imkanı sağlamaktadır.

Galvanizli Çelik, Paslanmaz

Hafif çelik taşıyıcı üretiminde, galvaniz kaplı çelik kullanıldığından korozyon direnci yüksektir, paslanma olmamakta; ahşaptaki gibi çatlama, zamanla sehim verme ve böceklenme yaşanmamaktadır.
Bade Çelik evlerinde kullanılan çelik, Erdemir Demir Çelik Fabrikaları’nın uluslararası standartlarda ve kalitede ürettiği galvanizli çelikten oluşmaktadır.

Çelik, Esnektir

Hızla değişen yaşam tarzımızın mekanlarımıza uyumu, çelik yapılarda daha kolay ve ekonomik olarak sağlanabilmektedir. Yıllar sonra oluşabilecek koşullara göre taşıyıcı olmayan bölme duvarlar kaldırılarak veya yerleri değiştirilerek, ihtiyaçlarınız karşılanabilmektedir

Çelik, Yıldırıma Karşı Tehlike Oluşturmaz

Çelik konstrüksiyon diğer taşıyıcı sistemlerden farklı olarak, yıldırıma karşı tehlike oluşturmaz. Çünkü koruma tesisatı, toprağa giden bir yol oluşturarak patlama, ufak çaplı yangın ve yaralanma risklerini azaltmaktadır.

Son Aranan Kelimeler

Cevapla

x

Check Also

Cephe İş İskelesi Planı Nasıl Çizilir?

1) Bu planlar üretici firmalar tarafından sattığı iskele ürünlerinin bina çevresine nasıl yerleştireceğine dair hazırlanan iskele yerleşim ...

Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ Yürürlüğe Girdi – 01.07.2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iskele tebliği: AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN ...

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu

Çelikler için Çekme Dayanımı – Sertlik Dönüşüm Tablosu aşağıda verilmiştir. Resmi büyütmek için üstüne tıklayın. ...

Alaşım Elementlerinin Çeliklere Etkileri

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler ...

Yapı Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır ?

Bu yazıda yapı güçlendirme nedir, nasıl yapılır, yapı güçlendirmelerinde nelere dikkat edilmelidir, güçlendirme maliyetleri nasıldır ...